فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال نهم شماره 2 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد امیری بنیاد*، فاطمه زهرا بیات، هیوا اعظمی، مهرداد ملکی جاماسبی، محیا آرایشگری، زهره خوش باش، هیمن عباسیان صفحات 98-111
    زمینه و هدف

    هوش هیجانی شامل یکسری از ویژگی ها بوده که قابلیت این را دارد که توانایی کلی فرد را در پاسخ به نیازهای محیطی و تنش تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به ماهیت تنش زای محیط بالین، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تنش روانی در محیط بالین با هوش هیجانی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی مقطعی از نوع همبستگی حاضر، تعداد 214 دانشجوی پرستاری ترم های 2 تا 8 علوم پزشکی همدان به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل: چک لیست مشخصات زمینه ای، پرسشنامه های هوش هیجانی سیبریا شرینگ و تنش روانی در محیط بالین کوهن بود. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تی دو نمونه ای مستقل در بستر نرم افزار SPSS-25 انجام شد.

    یافته ها

    طبق نتایج بدست آمده، میانگین (انحراف معیار) نمرات هوش هیجانی (10/59) 106/15 و تنش روانی در محیط بالین (12/38) 52/01 بود. همچنین مشخص شد که بین هوش هیجانی و تنش روانی دانشجویان در محیط بالین ارتباط آماری معکوس و معنی داری وجود دارد (001/ 0> P ، 26/0- r =).

    نتیجه گیری

    هوش هیجانی بالاتر بطور موثری میزان تنش روانی دانشجویان پرستاری را کاهش می دهد. بنابراین، پیشنهاد می شود که مسیولین مربوطه با برنامه ریزی های هدفمند و برگزاری کلاس ها و کارگاه های تقویت هوش هیجانی؛ در جهت تقویت آن در دانشجویان مختلف به خصوص دانشجویان پرستاری گام بردارند.

    کلیدواژگان: تنش بالینی، هوش هیجانی، دانشجویان پرستاری
  • سید رضا باقری، زهرا رضایی، لیلا محمدی، عقیق حیدری، احسان علیمحمدی* صفحات 112-122
    زمینه و هدف

    گلیوبلاستوما مولتی فرما بدخیم ترین و تهاجمی ترین تومور مغزی اولیه در بزرگسالان است که  پیش آگهی ضعیفی دارد و طول عمر بیماران بعد از تشخیص کوتاه می باشد.  مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با بقاء بیماران با گلیوبلاستوما مولتی فورمادر شهر کرمانشاه طراحی و اجراء شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کوهورت گذشته نگر تمام بیماران با تشخیص گلیوبلاستوما مولتی فورما که طی بازه زمانی 97- 1387 در بیمارستان های آموزشی شهر کرمانشاه تحت عمل جراحی قرارگرفته بودند، موردبررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات یک چک لیست شامل متغیرهای دموگرافیک، بالینی و پاتولوژیک بوده که با مراجعه به بخش مدارک پزشکی بیمارستان ها از پرونده بیماران استخراج گردید. در این مطالعه بیماران از زمان جراحی تا  مرگ تحت پیگیری قرار گرفتند. داده های مربوطه پس از جمع آوری در نرم افزار stata-14 وارد سپس برای بررسی عوامل موثر بر بقای بیماران از مدل رگرسیونی کاکس (Cox regression model) استفاده و سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    در کل 153 بیمار مبتلا به گلیوبلاستوما مولتی فورما در طی این بازه زمانی 10 ساله تشخیص داده شدند. میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد بررسی 9/22± 56/32سال و 60/8%  از آن ها مرد بودند. میانگین و انحراف معیار بقاء بیماران 6/84± 18/13 ماه بود. نتایج مدل چند متغیره رگرسیونی کاکس نشان داد هیچ کدام از متغیرهای سن، جنس، محل تومور، اندازه نکروز، میزان برداشت تومور حین جراحی و عمل مجدد در عود با بقای این بیماران در ارتباط نبودند (05/0P>) و فقط متغیرهای نوع تومور ، پاتولوژی تومور و مصرف تموزولوماید  (TMZ)مرتبط با میزان بقا در این بیماران بودند(0/05P<).

    نتیجه گیری

      نتایج مطالعه حاضر نشان داد نوع تومور، پاتولوژی تومور و مصرف تموزولوماید  (TMZ)مهم ترین عوامل مرتبط با میزان بقاء در بیماران با گلیوبلاستوما مولتی فورما می باشند، لذا توجه به این فاکتورها در بهبود مدیریت این بیماران می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: گلیوبلاستوما مولتی فورما، بقاء، پیش اگهی
  • سید مسعود هاشمی، مهرداد آذربرزین* صفحات 123-140
    زمینه و هدف

    معاینات غربالگری به طورمعمول برای شناسایی افراد در معرض خطر بیماری، به منظور امکان استفاده از مداخلات زودهنگام در راستای پیشگیری یا درمان بیماری ها به کار می روند. در این مطالعه به مقایسه میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان کارورز پزشکی و پرستاران نسبت به انجام معاینات غربالگری در سال 1401 پرداخته ایم.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش توصیفی - مقایسه ای می باشد. تعداد 45 نفر از پرستاران و 45 نفر از کارورزان پزشکی به شیوه نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه تحت مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه پژوهش مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، سوالات بررسی آگاهی و سوالات بررسی عملکرد بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 25 و با استفاده از آزمون های آماری فراوانی، درصد،  T-testو ضریب همبستگی پیرسون  تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    میزان آگاهی پرستاران و کارورزان پزشکی در حد متوسط بود (به ترتیب 2/61±10/22و 03/3±11/36) و از نظر عملکرد 82/2 درصد پرستاران و46/7 درصد کارورزان پزشکی عملکرد در حد خوب داشتند. بین میزان آگاهی پرستاران و کارورزان پزشکی تفاوت آماری معناداری وجود نداشت(0/061P=) اما در زمینه عملکرد پرستاران نسبت به کارورزان پزشکی عملکرد مطلوب تری داشتند(0/001P=).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که در زمینه آگاهی و عملکرد کارورزان پزشکی و پرستاران در راستای انجام معاینات غربالگری کمبودهایی وجود دارد لذا بایستی در زمینه آموزش موارد معاینات غربالگری و همچنین انجام به موقع آن ها به خصوص در کادر درمان برنامه ریزی هایی فوری و ضروری انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، دانشجوی پزشکی، پرستار، معاینات غربالگری
  • کریم شیاسی، روح انگیز نوروزی نیا* صفحات 141-156
    زمینه و هدف

    از مهم ترین اقدامات برای کاهش خطا در اتاق های عمل، شناسایی علل خطا و ریسک فاکتورهای آن است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر بروز خطا و موانع گزارش دهی آن از دیدگاه دانشجویان تکنولوژی جراحی و هوشبری دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر، مقطعی، از نوع توصیفی است که در آن به روش سرشماری، دانشجویان تکنولوژی جراحی و هوشبری واجد شرایط وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های عوامل موثر بر بروز خطا، و موانع گزارش دهی خطا در اتاق عمل از دیدگاه دانشجویان، و فرم اطلاعات جمعیت شناختی بود. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار spss نسخه 26 و آمار توصیفی و استنباطی با سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، 270 دانشجوی کارشناسی تکنولوژی جراحی و هوشبری شرکت کردند. یافته ها نشان داد که میانگین نمره عوامل موثر بر بروز خطا برابر 0/74±62/2، و برای عوامل موثر بر گزارش خطا برابر 0/92±2/90 بود. بالاترین میانگین نمره مربوط به حیطه عوامل محیطی (0/85±2/82) از عوامل موثر بر بروز خطا؛ و حیطه فرآیند گزارش دهی (1/01±3/04) از موانع گزارش دهی خطا بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که فراهم ساختن فیلدهای آموزش بالینی استاندارد، می تواند در کاهش بروز خطا تاثیر بسزایی داشته باشد. از سوی دیگر، اصلاح فرآیند گزارش دهی خطا و ترغیب دانشجویان به گزارش خطا نیز باید در اولویت کار مدیریت مراکز آموزشی-درمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اتاق عمل، دانشجویان، خطا، جراحیف موانع
  • آیناز بخشنده، عهدیه پرهیزکار* صفحات 157-170
    زمینه و هدف

    خشونت زنان علیه مردان یک پدیده نوظهور است که مطرح کردن این امر به دلیل ریشه های مردسالارانه ای که در جامعه وجود دارد با تعارضاتی همراه است . این مطالعه باهدف تعیین ارتباط نوع خشونت علیه مردان با مشخصات فردی همسر  در مراجعه کنندگان به مراکز سلامت جامعه در شهر سنندج در سال 1401انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی -تحلیلی) می باشد. حجم نمونه 341 نفر از زنان ساکن شهر سنندج بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ادغام یافته ی علیپور(1398) و پناغی (1389) بود که پایایی  واعتماد آن تایید شده است؛ بود . نمره دهی پرسشنامه در خصوص نوع خشونت بر اساس طیف لیکرت 5 نقطه ای از خیلی زیاد تا خیلی کم بوده و در خصوص علل خشونت به صورت پاسخ بله یا خیر (دو گزینه ای) ارزیابی گردید.   از آزمون های KMO و کرویت بارتلت برای صلاحیت و کفایت داده ها و آزمون های آماری T- tesو χ2 جهت تحلیل داده در سطح معنی داری 05/0  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اکثر زنان 40 ساله، دارای تحصیلات کارشناسی، دارای دو فرزند و خانه دار بودند. میانگین و انحراف معیار نمره کل همسر آزاری 8/03 ± 12/35 بود. خشونت کلامی با میانگین و انحراف معیار 1/4 ± 69/6 بیش ترین نوع خشونت و خشونت جسمی متوسط با میانگین و انحراف معیار 0/85 ± 49/3 ،490 کمترین نوع خشونت علیه مردان بود. همسر آزاری در زنان با تحصیلات ، شغل ، سن و تعداد فرزندان ارتباط معنی داری داشت (0/001 = P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که زنان در جوامع گوناگون  با مشخصات فردی متفاوت با همسرانشان خشونت را انجام می دهند. لذا با افزایش سطح آگاهی خانواده ها و رواج فرهنگ گفتگو و مذاکره در درون خانواده ها و مدیریت آن، بتوان رفتارهایخشونتآمیز زوجین، را تا حد امکان اصلاح و برطرف نمود.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، مرد، همسر
  • زهرا علیپور، طاهره نصرابادی*، لادن فتاح مقدم صفحات 171-186
    زمینه و هدف

    عوارض روان شناختی بعد از ابتلا به کووید-19 می تواند بسیار مخرب بوده و تهدیدکننده ی زندگی این بیماران حتی بعد از بهبودی باشد. یکی از این عوارض اختلال استرس پس از سانحه می باشد. مطالعه ی حاضر باهدف تعیین ارتباط علایم اختلال استرس پس از سانحه با عوامل پیش بینی کننده آن در بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی از نوع مقطعی بود که بر روی بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان امام خمینی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، در نیمه ی دوم سال 1400 انجام شد. 270 بیمار از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی بیماران و سنجش اختلال استرس پس از سانحه PCL استفاده شد.

    یافته ها

    59/3 درصد بیماران مورد پژوهش، خانم و 57/8 درصد از آن ها متاهل بودند. 46/3 درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند. 35/9 درصد از آن ها خانه دار بوده و 94/8 درصد بیماران مورد پژوهش بیمه داشتند. تب (69/3 درصد)، پایین افتادن سطح اکسیژن خون (69/3 درصد)، سرفه (68/5 درصد) و تنگی نفس (64/4 درصد)شایع ترین علایم ابتلا به بیماری کووید-19بودند. میانگین اختلال استرس پس از سانحه 5/98 ± 40/25 (در حد متوسط) بوده و سن بالا، تب، سرفه، ابتلا به دیابت، فوت نزدیکان و تراکیوستومی مهم ترین عوامل مرتبط با اختلال استرس پس از سانحه بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 بودند.

    نتیجه گیری

     میزان اختلال استرس پس از سانحه بیماران بهبودیافته از بیماری کووید-19 در حد متوسط بود که نیازمند این است پرستاران حتی بعد از ترخیص از بیمارستان و بهبودی، پیگیر این بیماران باشند. همچنین در امر مراقبت و انجام مداخلات مناسب برای این بیماران حتما به عوامل مرتبط با شدت این عارضه توجه نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، کووید-19، بیمار، بیمارستان
  • سارا قربانزاده، حمیده منچری، زهرا سبزی* صفحات 187-199
    زمینه و هدف

    شناسایی مراقبت های فراموش شده در بخش های مختلف بالینی در جهت ارتقا کیفیت، کمیت مراقبت و رضایتمندی بیماران ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه مراقبت های پرستاری فراموش شده و عوامل مرتبط با آن ها در بخش های ویژه و جنرال از دیدگاه پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، تعداد 720 پرستار به روش طبقه ای با تخصیص متناسب با تعداد پرستاران بیمارستان ها (360 نفر از بخش های ویژه و 360 نفر از بخش های جنرال) بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1401 و به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مراقبت پرستاری فراموش شده و عوامل مرتبط جمع آوری شد، آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون من ویتنی، در سطح معناداری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین مراقبت پرستاری فراموش شده در بخش های مراقبت ویژه (7/55±31/40) و در بخش های جنرال (8/18±66/23) بود. میانگین نمره عوامل مراقبت پرستاری فراموش شده در بخش جنرال(8/16±33/94) و در بخش ویژه (11/19±64/02) تفاوت معنادار آماری داشت (0/001P=). پراهمیت ترین مراقبت پرستاری فراموش شده در بخش ویژه و جنرال به ترتیب "شرکت در کنفرانس های بین رشته ای مراقبت از بیمار" و" انجام مراقبت های دهان" بود. پراهمیت ترین عوامل مرتبط با مراقبت فراموش شده در بخش ویژه" شرایط اضطراری بیماران" و در بخش جنرال" کمبود کارکنان پرستاری" بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت مراقبت های پرستاری فراموش شده در بخش های جنرال نسبت به بخش های مراقبت ویژه، آموزش کادر مراقبتی و نظارت و پایش بر عملکرد آن ها ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت پرستاری فراموش شده، پرستاری، بخش مراقبت ویژه، مراقبت پرستاری
  • میترا مهدویان*، مائده شاهدجو، میترا حسن زاده صفحات 200-211
    زمینه و هدف

    اختلالات قاعدگی از شایع ترین شکایات زنان است که از سیکل های قاعدگی به تعویق افتاده تا سیکل های با خونریزی کم یا زیاد و یا دردناک می باشد و باعث کاهش کیفیت زندگی زنان در دوره باروری می گردد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع اختلالات قاعدگی و علل مرتبط با آن در خانم های مراجعه کننده به مراکز درمانی بجنورد می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود که در سال  1401 انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی و جامعه پژوهش 220 خانم 49-14 سال مراجعه کننده به مراکز درمانی بود. برای انجام نمونه گیری به مراکز درمانی و مطب های متخصصین زنان مراجعه و پرونده های بیماران دارای اختلالات قاعدگی موردبررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS-23 و به منظور توصیف داده ها از شاخص های آماری میانگین و انحراف معیار و توزیع فراوانی استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده 9/21±29/54بود که 42/7 درصد مجرد و 57/3 درصد متاهل بودند. بیشترین عوامل اختلالات قاعدگی ، مربوط به سندرم تخمدان پلی کیستیک30/9%، عوامل ناشناخته 23/2%، کیست ها 18/6% و هایپو تیروییدی 16/8%  بود. الیگومنوره با 26/81 %  دارای بیشترین فراوانی و دیسمنوره با 3/1 % دارای کمترین فراوانی اختلال قاعدگی در بین خانم ها بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای سندرم تخمدان پلی کیستیک در میان علل اختلالات قاعدگی می توانیم با بررسی به موقع، پیگیری و درمان احساس رضایت را به افراد مبتلا هدیه دهیم و کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشیم.

    کلیدواژگان: اختلالات قاعدگی، علل مرتبط، مراکز درمانی
|
  • Sajjad Amiri Bonyad*, Fateme Zahra Bayat, Hiva Azami, Mehrdad Maleki Jamasbi, Mahya Arayeshgari, Zohre Khoshbash, Himan Abbasian Pages 98-111
    Background & Aim

    Emotional intelligence includes a series of characteristics that have the ability to affect a person's overall ability to respond to environmental needs and stress. Due to the stressful nature of the clinical environment, this study was conducted with the aim of determination the relationship between psychological stress in the clinical environment and emotional intelligence of nursing students of Hamadan University of Medical Sciences in 2022.

    Material & Methods

    In this descriptive cross-sectional correlational study, 214 nursing students of the 2nd to 8th terms of Hamedan University of Medical Sciences were included in the study by census method. Data collection tools included demographic characteristics checklist, Siberia Schering's Emotional Intelligence questionnaire and Cohen's psychological stress in clinical setting questionnaire. Data analysis was done by descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, one-way ANOVA and independent sample t-test in SPSS 25 software.

    Results

    According to the results; the mean (standard deviation) of emotional intelligence scores was 106.15 (10.59) and psychological stress in the clinical environment was 52.01 (12.38). It was also found that there is an inverse and significant statistical relationship between emotional intelligence and psychological stress of students in the clinical environment (r = -0.26, P < 0.001).

    Conclusion

    Higher emotional intelligence effectively reduces the psychological stress in the clinical environment of nursing students. Therefore, it is suggested that relevant officials with targeted planning and holding classes and workshops to strengthen emotional intelligence; take steps to strengthen it in different students, especially nursing students.

    Keywords: Clinical Stress, Emotional intelligence, Nursing students
  • Seyed Reza Bagheri, Zahra Rezaei, Leila Mohammadi, Aghigh Heidari, Ehsan Alimohammadi* Pages 112-122
    Background & Aim

    Glioblastoma multiform (GBM) is a highly malignant and aggressive primary brain tumor in adults, associated with a poor prognosis and short life expectancy following diagnosis. This 10-year retrospective study aimed to identify factors influencing the survival of patients with GBM in Kermanshah.

    Materials & Methods

    A retrospective cohort study was conducted, involving patients diagnosed with GBM who underwent surgery at Kermanshah's educational hospitals between 2008 and 2018. Demographic, clinical, and pathological variables were collected using a checklist extracted from patients' medical records. Patients were followed from the time of surgery until death. Data analysis was performed using Stata 14 software, employing the Cox regression model to assess factors influencing patient survival (p<0.05 considered significant).

    Results

    A total of 153 patients with GBM were diagnosed during the 10-year period. The mean age of the subjects was 56.32 ± 9.22 years, with 60.8% being male. The average overall survival duration was 18.13 ± 6.84 months. Multivariable Cox regression analysis revealed that age, sex, tumor location, size of necrosis, extent of tumor removal during surgery, and reoperation in recurrence were not significant predictors of survival (p>0.05). However, tumor type, tumor pathology, and temozolomide (TMZ) consumption emerged as the most important factors associated with survival in these patients (p<0.05).

    Conclusion

    This study highlights tumor type, tumor pathology, and TMZ usage as critical factors influencing the survival of patients with GBM. Considering these factors can greatly contribute to the improved management of GBM patients.

    Keywords: Glioblastoma multiforma, survival, prognosis
  • Seyed Masoud Hashemi, Mehrdad Azarbarzin* Pages 123-140
    Background & Aim

    Screening examinations are usually used to identify people at risk of disease, in order to allow the use of early interventions in order to prevent or treat diseases. In this study, we have compared the awareness and performance of medical intern students and nurses regarding screening examinations, 2022.

    Materials & Methods

    The current research is a descriptive-comparative research. A total of 45 nurses and 45 medical interns were studied using available sampling and based on the inclusion criteria. The research questionnaire consisted of three parts: demographic information, questions to check awareness and questions to check performance. Data were analyzed with SPSS software version 25 and using statistical tests of frequency, percentage, T-test and Pearson's correlation coefficient.

    Results

    The level of knowledge of nurses and medical interns was average (10.22±2.61 and 11.36±3.30, respectively) and in terms of performance, 82.2% of nurses and 46.7% of medical interns performed well. There was no statistically significant difference between the level of knowledge of nurses and medical interns (P=0.06), but in the field of performance, nurses performed better than medical interns (P=0.001).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that there are deficiencies in the knowledge and performance of medical interns and nurses in the field of screening examinations, therefore, there should be urgent plans in the field of training for screening examinations and their timely performance, especially in the treatment staff. And it must be done.

    Keywords: awareness, performance, students, medical, nurse, screening examinations
  • Karim Shiyasi, Roohangiz Norouzinia* Pages 141-156
    Background & Aim

    One of the most important measures to reduce errors in operating rooms is to identify the causes of errors and their risk factors. The present study was conducted with the aim of determining the factors affecting the occurrence of errors and the barriers to reporting them from the perspective of surgical technology and anesthesia students at Alborz University of Medical Sciences, 2022.

    Materials & Methods

    This is a cross-sectional descriptive study in which all verified undergraduate surgical technology and anesthesia students were enrolled by census method. Data collection tools included demographic data and factors affecting the occurrence of errors, and barriers to error reporting questionnaires. Collected data were analyzed using SPSS software version 26, descriptive, and analytical statistics with a significant level of 0.05.

    Results

    270 undergraduate surgical technology and anesthesia students took a part in this study. Findings indicate that the mean of the factors affecting the occurrence of errors was 2.62±0.74, and for the factors affecting error reporting it was 2.90±0.92. The highest mean score related to the field of environmental factors (2.82±0.85) among the factors affecting the occurrence of errors; and the scope of the reporting process (3.04±1.01) was one of the barriers to reporting errors.

    Conclusion

    The results of this study showed providing standard clinical training fields can have a significant impact on reducing the occurrence of errors. On the other hand, reforming the error reporting process and encouraging students to report errors should also be a priority for the management of educational and therapeutic centers.

    Keywords: Operating room, Students, Error, Surgical, Barrier
  • Ainaz Bakhshandeh, Ahdieh Parhizkar* Pages 157-170
    Background & Aim

    Women's violence against men is an emerging phenomenon, and raising this issue is associated with conflicts due to the patriarchal roots that exist in the society. This study was conducted with the aim of determining the relationship between types of violence against men and the individual characteristics of their wives among those who referred to community health centers in Sanandaj city, 2022.

    Materials & Methods

    This study is cross-sectional (descriptive-analytical). The sample size was 341 women living in Sanandaj, who were selected by random sampling. The method of collecting the demographic information form and the integrated questionnaire of Alipour (1398) and Panahi (1389) was that its reliability and reliability have been confirmed. Was . The scoring of the question regarding the type of field was based on a 5-point Likert letter from very high to very low, and the reasons for violence were evaluated as a yes or no answer (two options). KMO and Bartlett's sphericity tests were used for the qualification and sufficiency of the data and T-teso x2 statistical tests were used to analyze the data at a significance level of 0.05.

    Result

    The results showed that most of the 40-year-old women had a bachelor's degree, had two children, and were housewives. The standard and deviation of the total score of spousal abuse was 12.35 ± 8.03. Verbal violence with a rate and deviation of 69.6 ± 1.4, the index of the best behavior and average physical behavior with a mean and deviation of 0.85 490 was the lowest type of violence against men. Spousal abuse in women had a significant relationship with education, occupation, age and number of children (P = 0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that women commit violence with their husbands in various environments with different personal characteristics. Therefore, by increasing the level of awareness of families and spreading the culture of conversation and negotiation within families and their management, it is possible to correct and eliminate the violent behavior of couples as much as possible.

    Keywords: Domestic violence, men, Spouse
  • Zahra Alipour, Tahereh Nasrabadi*, Ladan Fattah Moghaddam Pages 171-186
    Background & Aim

    The psychological effects of Covid-19 can be devastating and life threatening, even after recovery. One of the complications is the post-traumatic stress disorder. The aim of this study was to determine the relationship between the symptoms of PTSD and its predictors in patients with Covid-19 patients discharged from the hospital. 

    Materials & Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional correlational study performed on patients with Covid-19 discharged from Imam Khomeini Hospital affiliated to Urmia University of Medical Sciences in the second half of 2021.270 patients were selected through simple random sampling method based on inclusion criteria. Patients' demographic questionnaires and post-traumatic stress disorder (PCL) were used to collect data.

    Results

    59.3% of the patients were female and 57.8% married. 46.3% had university education. 35.9% of them were housewives and 94.8% of the patients had insurance. Fever (69.3%), hypoxia (69.3%), cough (68.5%) and shortness of breath (64.4%) were the most common symptoms of Covid-19 disease. The mean of post-traumatic stress disorder was 40.25 ± 5.98 (moderate) and fever, cough, diabetes, death of relatives and tracheostomy were the most important factors associated with post-traumatic stress disorder in patients recovering from Covid-19 disease.

    Conclusion

    The rate of post-traumatic stress disorder in patients recovering from Covid-19 disease was moderate, which requires nurses to follow up on these patients even after discharge from hospital and recovery. Also, in caring for and performing appropriate interventions for these patients, be sure to pay attention to the factors related to the severity of this complication.

    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder, COVID-19, Patients, Hospital
  • Sara Ghorbanzadeh, Hamideh Mancheri, Zahra Sabzi* Pages 187-199
    Background & Aim

    It is necessary to identify missed care in different clinical departments in order to improve the quality, quantity of care and patient satisfaction. This study was conducted with the aim of determining and comparing missed nursing care and factors related to them in intensive care and general departments from the point of view of nurses.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional-analytical study, the number of 720 nurses by stratified allocation according to the number of hospital nurses (360 from intensive care departments and 360 from general departments) of hospitals affiliated to Golestan University of Medical Sciences in 2022 and were selected in an accessible way. Data were collected using missed nursing care questionnaires and related factors; data analysis was done with SPSS software version 18 and U-Man-Whitney test at a significance level of 0.05.

    Results

    The average of missed nursing care was in intensive care wards (31.40±7.55) and in general wards (66.23±8.18). The average score of missed nursing care factors in the general department (33.94±8.16) and in the special department (64.02±11.19) had a statistically significant difference (P=0.0001). The most important missed nursing care in the special and general departments was "participating in interdisciplinary patient care conferences" and "doing oral care” respectively. The most important factors related to missed nursing care were in the intensive care department "emergency conditions of patients" and in the general department "lack of nursing staff".

    Conclusion

    Considering the difference of missed nursing care in general departments compared to intensive care departments, it is necessary to train the nursing staff and monitor their performance.

    Keywords: forgotten care, nursing, special care unit, nursing care
  • Mitra Mahdavian*, Maede Shahedjoo, Mitra Hasanzadeh Pages 200-211
    Background & Aim

    Menstrual disorders are one of the most common complaints among women, ranging from delayed menstrual cycles to cycles with hypermenorehea, hypomenorehea and dismenorehea, which can reduce the quality of life of women during their reproductive years. The aim of this study was to determine the prevalence of menstrual disorders and their related causes in women referring to health centers in Bojnurd.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2022. The random sampling method was used, and the study population consisted of 220 women aged 14-49 years referring to medical centers. To collect data, medical records of patients with menstrual disorders were reviewed in women's health clinics and specialists' offices. SPSS 23 software was used for data analysis, and descriptive statistics were used to describe the data.

    Results

    The mean age of the participants was 29.545± 9.21 years, 42.7 percent were single and 57.3 percent were married. The most common causes of menstrual disorders were related to polycystic ovary syndrome 30.9%, cysts 18.6%, hypothyroidism 16.1%, respectively. Oligo menorrhea was the most prevalent menstrual disorder, while dysmenorrhea had the lowest prevalence among women.

    Conclusion

    Considering the high prevalence of polycystic ovary syndrome among the causes of menstrual disorders, by checking on time and treatment can improve the quality of life of affected individuals.

    Keywords: menstrual disorders, related causes, medical centers